Vad gör butikerna för att minska matsvinnet?

I en butik är det viktigt att allting ser fräscht och fint ut och därför rensas det dagligen bort sådant som inte är perfekt. Butikernas matsvinn är en relativt liten del i det stora hela, men om butikerna satsar mer på minskat matsvinn ger det ringar på vattnet och konsumenterna blir mer medvetna. Att frukt och grönt hamnar i en låda med andrasortering till ett billigare pris istället för i soptunnan är bättre.

En stor del av butikernas svinn är krediteringssvinn och det menas att varorna slängs redan innan de kommer upp i hyllorna. Det är leverantörerna som står för kostnaden av detta och anledningen till svinnet kan vara ovarsam transport, försenad transport etc. En del av dessa varor skulle kunna sättas ut i butik under andrasorteringsflagg istället för att kasseras.

Att butikerna skulle kunna sälja mer frysta varor som t.ex. köttfärs skulle också kunna minska svinnet. Grönsakskylar med dörrar förlänger hållbarheten, ät snart-lådor med nedsatt pris, ordning och reda på lager och i hyllor samt bra och ändamålsenlig paketering är exempel på vad butiker redan gör.

Livsmedel som riskerar soptunnan kan dessutom säljas eller skänkas vidare till välgörenhet eller catering. Det finns även en andrahandsmarknad för livsmedel på internet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *