Matsvinnet utomlands

När det kommer till matsvinnet globalt räknat slängs en tredjedel av all mat. Enligt FN går över 800 miljoner människor svältande dessutom. En global rapport från Boston Consulting Group visar att i u-länderna framförallt så kommer matsvinnet att fortsätta öka. Man tror inte att FN:s globala mål att halvera matsvinnet med hälften till 2030 kommer att lyckas.

Denna överproduktion innebär att land och naturtillgångar förbrukas i onödan. Om mängden slängd mat minskades med 25 % och resurserna omfördelades så skulle ingen behöva svälta på jorden.

Industriländerna slänger 222 miljoner ton mat varje år och den östra regionen av Subsahariska Afrika producerar ca 230 miljoner ton mat om året. Nu kan vi inte skicka överbliven mat till svältande barn, men vi kan handla smartare och minska vårat eget svinn. I Europa slösas 31 % av maten bort och i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland är det 39 %.

30 % av den tillgängliga jordbruksmarken i världen producerar mat som slängs.

FN har en kampanj som heter “Think. Eat. Save.” som ska minska världens matsvinn. Kampanjen riktar sig till konsumenter, producenter, hotell och restauranger. Man får hoppas att livsmedel kommer att hanteras bättre och smartare världen över inom en väldigt snar framtid.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *