Klimatsmart boende

När det kommer till hus och boende så finns det massor av saker man kan göra och tänka på. Oftast tänker man då på att sänka sin elförbrukning och släcka lampor efter sig men det finns betydligt fler sätt.

All energi kostar. Ju mindre energi som krävs desto bättre. Djuren är experter på detta. Jämför polarrävarna med ökenrävarna. För att spara energi så har polarräven en något mer rundad form, särskilt på öronen. Mindre värme försvinner. Ökenräven har stora tunna öron, som en gratis kylfläkt, för att inte behöva lägga onödig energi på att svalka sig aktivt. Detta är klimatsmart, och vi kan lära oss av det.

Här i Sverige har vi kalla årstider och behöver små runda öron. Våra hus har ett klimatskal, alltså husets öron. I många fall har våra hus stora ökenrävsöron, men detta kan man rätta till genom energideklaration och klimatskal. Energideklarationen talar om hur mycket energi som används i ett hus. Bygger man nytt hus finns det olika riktvärden och nivåer man måste hålla sig till.

Klimatskalet är de delar av huset som gränsar mot utsidan, alltså ytterväggar, golv/grund, tak, fönster och dörrar. Här finns ofta stora öron, eller draghål. Hur mycket värmesvinn man har beror på flera olika faktorer som byggår, isolering, material, utomhusklimat och liknande. Energimyndigheten har en schablonberäkning för genomsnittsvillans värmeförluster.

  • fönster och dörrar 35 %
  • väggar 20 %
  • ventilation 15 %
  • golv/källare 15 %
  • tak 15 %

Genom att förbättra husets klimatskal gör man alltså huset tätare och får på så vis mindre värmeförluster. Det går då åt mindre energi och pengar att värma upp det vilket sparar på miljön. Något man måste vara medveten om är att täta på rätt sätt. Ett växthus som skyddar plantan är bra, men kommer det inte luft kan det lätt bli mögel och röta. Ett tätare hus har vissa krav på förstärkt ventilation, det bästa är att fixa ett ventilationssystem som återvinner värme.

Att täta dörrar och fönster är ganska billigt. Bara att klistra dit en tätningslist kan göra stor skillnad om man inte har möjlighet att byta till exempelvis treglasfönster. Man säger att det är generellt mest lönsamt att lägga tilläggsisolering i husets vindbjälkslager eftersom det är en stor yta i förhållande till de andra delarna.

När man ska undersöka klimatskalet är det bra att använda termografering. Det innebär att man använder en värmekamera som visar köldbryggor och värmeförluster. En köldbrygga är något som leder ut värme från insidan av huset till den kalla utsidan. Man får bäst resultat om man termograferar under den kalla årstiden. Det bör skilja minst tio grader på inne- och utetemperaturen och anlitar man en certifierad termograför blir resultatet ofta bättre och man får förslag på vad man kan åtgärda.

Det är bra för både den egna plånboken och för miljön om man har öron som en polarräv och tänker lite på husets värmeskal.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *