Återvinn och återbruka

I en värld där många lever med slit- och släng-mentaliteten blir det lätt så att sopberget ökar. Det handlar om engångsartiklar, att ständigt ha de nyaste och bästa materiella tingen, att slänga istället för att laga. För inte ens 50 år sedan stoppades det strumpor, byxor lappades och kläderna användes tills de var utslitna. Idag slängs det väldigt mycket. Kläder man tröttnat på och kanske bara burit ett fåtal gånger, när en ny mobiltelefonmodell kommer ut byter många upp sig utan att faktiskt behöva en ny telefon och alla dessa kaffemuggar som köps under en arbetsdag. Många muggar hamnar inte ens i en soptunna när kaffet är slut.

Det har faktiskt blivit lite trendigare med vintage, loppis och second hand idag, vilket är väldigt positivt. Återvinning och återbruk är en viktig del i arbetet för en bättre miljö.

Återvinning betyder att insamlat material från gamla produkter görs om till nya produkter. Exempelvis PET-flaskor kan bli till garn som kan bli till stickade raggsockar.

Återbruk förlänger en varas livstid och hindrar nyproduktion och konsumtion. Genom detta sparas energi. Ett litet exempel kan vara att den där kaffemuggen man köper på väg till jobbet som sparas och används som kaffemugg på lunchen också. Sedan tar man hem den och planterar de där blomstersticklingarna i den tills de vuxit till sig för att passa den där krukan på terassen. Man behöver alltså inte köpa ny kaffemugg på lunchen eller en ny kruka i litet format. När muggens tid som kruka är förbi slängs den sannolikt i återvinningens brännbara sortering och blir till värmeenergi i stadens fjärrvärmeverk.

På många ställen kan man numera lämna in sina gamla saker för återbruk istället för återvinning, eftersom många faktiskt slänger fullt fungerande saker. Det kan vara allt från kläder, hemelektronik, möbler och leksaker. Istället för att slängas kan det komma till nytta för någon annan.

En del gamla saker kan få helt nya liv med lite färg eller annan dekor. En syltburk med lite glitter kan bli ett fint pennställ eller varför inte en ljusstake?

Istället för att slänga, fundera på om det går att använda igen, till något annat eller av någon annan. Och behöver vi verkligen en ny mobil när den gamla fungerar bra? Varför inte anordna en klädbytardag i ditt område? Bli av med det gamla och få lite nytt, helt gratis!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *