Spara på elen!

Att spara el är bra för både miljön och plånboken och det finns nästan hur många olika tips som helst, även för den som bor i lägenhet.

Många tips kan verka självklara, som att stänga av elektroniska apparater helst istället för att lämna dem på stand by-läge. Handen på hjärtat, visst är din TV oftare på stand by än helt avstängd under natten?

Tidningen ICAkuriren har en bra lista på enkla tips för att spara el. Det kan vara värt att kika där. Så hur kan man göra då? Först av allt är att inte låta apparater vara nätanslutna i onödan. Kaffebryggaren, mobilladdaren, eltandborstens laddare, dammsugaren, hårtorken, hårtrimmern, TV:n… Måste dessa ha kontakten i väggen när man inte använder dem? De kan faktiskt dra lite el ändå.

Ett snålare duschmunstycke sparar varmvatten och minskar man minuterna man står i duschen sparar man en hel del. Att byta ut glödlampor till lågenergilampor gör också sitt. Stänger man av kranen medan man borstar tänderna eller tvålar in sig sparas också vatten och energi. Droppande kranar kan kosta flera hundralappar per år, så se till att packningarna håller tätt. En tvättmaskin eller diskmaskin drar nästan lika mycket el oavsett om den är full eller halvtom, så se till att maskinen är fylld korrekt.

Man behöver heller inte torktumla all sin tvätt, utan kan låta det lufttorka. Tumlare och torkskåp kan dra ganska mycket el.

En annan bra sak är att uppdatera vitvarorna. Nyare kylar och frysar drar oftast inte lika mycket energi för att hålla inställd temperatur. Att hålla rent bakom kyl och frys lönar sig också då damm får kylaggregaten att arbeta hårdare.

Lycka till med ditt elsparande!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *