Bilar och miljön

Att en bil släpper ut en massa avgaser har nog ingen kunnat undgå. Man har kommit en bit på vägen när det gäller att minska bilars utsläpp genom mer bränsleeffektiva motorer, bättre avgasreglering och lägre tillåtna halter av koldioxid. Det finns även så kallade miljöbilar. En miljöbil drivs av miljöbränslen. Detta kan vara el, etanol, biogas eller andra förnybara drivmedel, men miljöbilen kan faktiskt också gå på diesel eller bensin.

Det finns många åsikter om huruvida miljöbilen är bättre eller inte. Elbilen släpper inte ut några särskilda avgaser, men var kommer elen ifrån? Ett kolkraftverk eller kanske en vattenkraftsdamm som förstört en fin älv eller ödelagt en hel dalgång? Allt är inte svart eller vitt. Bara för att man kör en miljöbil betyder inte det att man genom detta kör miljövänligt.

Etanolbilen drivs av bland annat vete och sockerrör. Var och hur är det odlat? På vems bekostnad? Hur många mil kommer man på samma odlingsareal som skulle kunna försörja en fattig u-landsfamilj i ett år?

Biogas är inte ovanligt att se som drivmedel för bussar i stadstrafik. Gasen är relativt känslig och kan explodera och börja brinna vid olycka, men kan å andra sidan tillverkas nästan gratis av avfall, gödsel och avloppsslam som ruttnar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *