Kommunikation i coronatider

Det har blivit högsta prioritet att ha en bra kommunikation i coronatider. Allt fler arbetar hemifrån och behöver bra internetuppkopplingar och företag letar hela tiden efter nya smarta lösningar för att kunna ordna saker över nätet.

Kreativt tänkande

Det är inte förrän man är tvingad att arbeta på distans som man märker vad som faktiskt blir svårt att klara av utan att träffas. Det här känner nog många igen sig i. På samma sätt kan man bli överraskad över hur mycket av arbetet som faktiskt går att genomföra med den teknik som idag är tillgänglig. En hel del yrkesroller har fått en ny betydelse och ökat i efterfrågan. Ett bra exempel är beställning av infografik för en interim redovisningschef som kan vara bra, då nästan alla möten sker via en skärm. Att ha en bra infografik som är tydlig och fungerar även på en liten bärbar dator, är idag A och O. Ett annat problem som kräver ett kreativt tänkande är hur man signerar olika avtal när man inte ska träffas. Nya smarta e-lösningar tas fram, där det går att använda e-signaturer på ett mycket mer smidigt sätt.

Ökad efterfrågan

I coronapandemins spår har efterfrågan ökat på många varor och tjänster. Olika typer av kontorsmöbler för hemmabruk ligger högt upp på listan. Höj- och sänkbara skrivbord har skjutit i höjden, när det kommer till försäljningsstatistik. Men även träningsredskap har ökat i försäljning, då gymmen stängt. Många vill försöka hålla igång så mycket man kan i hemmets vrå.

Minskad efterfrågan

Man kan bara spekulera i vilka varor och tjänster som kraftigt minskat i efterfrågan det senaste året. Man kan tänka sig att butiker som säljer resväskor har haft en dålig period, likaså resebranschen överlag. Företag som sysslar med olika event har inte kunnat ta emot besökare och riskerar att gå i konkurs. Än har vi inte kunnat summera de ekonomiska följderna av coronan och hur det påverkar samhället i framtiden. Klart står dock att vissa behov kommer att försvinna och nya kommer att uppstå. Digitaliseringen är i full fart och mer av vårt arbetsliv kommer säkerligen ske hemifrån även i framtiden.

Mer flexibilitet

Många har ändå upplevt små ljusglimtar under pandemin. Det handlar ofta om en ökad flexibilitet då man arbetat hemifrån och kanske har man kunnat se sin familj oftare än vanligt. Ett stort problem har varit jobbpendlandet för många, och upp emot två timmar om dagen är ingen ovanlighet att människor faktiskt lägger på att ta sig mellan hemmet och arbetet. Det kan låta som en hög siffra, men om man räknar in varje minut från att man klär på sig i hallen, tills man är redo att arbeta på arbetsplatsen, hamnar de flesta kring 50 -60 minuter. Och sedan ska man hem igen. Detta är då tid man hellre kan lägga på annat. Två timmar varje arbetsdag blir 500 timmar om året. Även miljön har på vissa ställen upplevt mindre avgaser och störningar då betydligt mindre trafik är i rörelse.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *