Hur kan man minska sitt matsvinn?

Väldigt mycket mat slängs för att vi glömmer att äta upp den, den hamnar längst in i kylskåpet, resterna slängs istället för att ätas upp och liknande. Att slänga mat i onödan är slöseri med resurser, pengar och energi.

För att minska matsvinnet i det egna hushållet finns det några saker man kan tänka lite extra på. Köp inte hem mer än vad som går åt. Rester kan ätas till lunch dagen efter eller frysas in. Ha bra koll på vad som finns i kyl och frys, både längst in och längst ner. Var noga med att ha rätt temperatur i kyl och frys och låt inte kylvaror stå framme längre än absolut nödvändigt. När mat har passerat sitt bäst före-datum kan det oftast användas ändå. Titta, lukta och smaka och våga lita på att om det smakar okej så är det säkert okej.

Komplettera vad som redan finns hemma genom att planera inköpen och handla hellre lite men oftare. Ta en titt i affärens ät snart-låda och se vad som passar till kvällens middag. Köper man storpack så kan man dela upp och frysa in så riskerar man inte att inte hinna äta upp det.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *