Flygbilar – det nya sättet att färdas?

Över hela världen använder vi bilar i enklare äldre modeller eller mer avancerade bilar med inbyggd, smart teknik som underlättar för både förare och passagerare. Idag kör man med bil på vanliga vägar, vilket man gjort sedan bilen uppfanns. Nu har en ny typ av bil börjat ta form genom banbrytande teknik och det är bilar som faktiskt kan flyga!

När kan vi färdas med bil i luften?

Att färdas med bilar i luften, kommer även bli mer miljövänligt då de hybrider som håller på att tillverkas ska gå helt på el. Idag har vi en större medvetenhet om att många bilmodeller fortfarande släpper ut mer avgaser och förorenar luften och därför påverkar miljön negativt. Till en början har man uppfunnit bilar som är hybrider, det vill säga med en motor som går på en kombination av el och vanligt drivmedel som diesel eller bensin. Nu finns det allt fler elbilar på marknaden som går helt och hållet på el och laddas med vissa anpassade elstolpar. I Sverige är vi på framfart med elbilar, men till exempel Norge har kommit långt med elbilar och kan föregå med ett gott exempel för resten av världen. De olika flygbilar som nu tillverkas, planeras komma ut på marknaden redan nu mellan 2020 och 2030. Det finns en del flygbilar som redan är testade och klara, men finns inte ute än på marknaden för försäljning. För att kunna äga och flyga en flygbil, måste man ha flygcertifikat och ett speciellt körkort som ska anpassas och utvecklas. I den moderna tiden med en effektiv digitalisering och teknik, kan man förvänta sig allt mer banbrytande teknik inom en mycket närstående framtid!

Modeller och funktioner på flygbilar

Det finns fler företag som tillverkar flygbilar idag och några är till exempel Airbus med sin Flycity-airbus, Aeromobile från Slovakien eller till exempel företaget Terrafugia i USA som tillverkar sin flygande elbil Terrafugia TF-X. Terrafugias modell är lite extra unik då den helt och hållet drivs av el, har två stora turbiner som lyfter hela bilen likt samma teknik som en drönare! Nu satsar man även på en sportbilsvariant, en racingsportbil som går i 200 km/h – i luften! Modellen heter Airspeeder och Airspeeder blir den första flygande sportbilen som testades nu i juni 2021. Det som bara varit science fiction i episka rymdfilmer som Star Wars eller andra storfilmer, har nu blivit verklighet! En del flygbilar kommer dock fortfarande drivas av bensin, men man strävar efter att utveckla principen att de ska gå helt på el som Terrafugias modell TF-X. Några flygbilar hade från början utvecklats med hopfällbara vingar, men drönartekniken etableras allt mer då man slipper behovet av en landningsbana. Framtiden är redan här och nu kan det vänta spännande bilturer med vyer från luften inom en snar framtid!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *