Plast påverkar haven

Varje år hamnar 8 miljoner plast i våra hav och vi antar att det finns runt 150 miljoner ton plast i haven redan. Bara under 2014 tillverkades det 311 miljoner ton plast.

Sedan plasten blev populär på 1950-talet har användandet ökat explosionsartat, och väldigt mycket plast används till engångsartiklar, förpackningar och emballage. 40 % av all plast används till engångsartiklar och det är framför allt engångsförpackningar som är bland det vanligaste skräpet i haven.

Om man tycker det ser skräpigt ut i vissa vatten och stränder ska man komma ihåg att det bara är ca 5 % av skräpet som spolar upp på land. Det mesta sjunker till botten och bara en procent av allt skräp finns kvar och flyter runt i vattenmassorna.

En stor del av allt skräp samlas i stora så kallade skräpkontinenter, Great Pacific Garbage Patch runt om i världen. Vi har en sådan skräphög på Bohuskusten. Det uppskattas att om inget görs kommer 99 % av alla sjöfåglar ha ätit plast år 2050. Plast skadar dessutom runt 600 marina djurarter.

Det har gjorts ansträngningar för att minska nedskräpningen. 2015 beslutade EU att medlemsländerna ska minska användandet av tunna bärkassar i plast. Under mars 2019 blev det även klart att EU förbjuder ett stort antal engångsartiklar i plast så som plastbestick, sugrör, tops och ballongpinnar. Förbudet ska träda i kraft 2021. Det beslutades även att det måste ske en minskad plastmängd för engångsartiklar inom mat och dryck. 25 % minskning till 2025. Plasten i cigarettfimpar måste minskas med 50 % till 2025 och med 75 % till 2030. 90 % av alla plastflaskor måste återvinnas till 2025.

Bara runt de europeiska kusterna slängs varje år 150 000 ton plast i vattnet och inom EU återvinns idag mindre än 40 % av all plast, så även i västvärlden finns det mycket att göra. Om de allra flesta länderna världen över tog till ett ordentligt krafttag för att minska nedskräpningen i vatten och på land skulle vi kunna se en förbättring av haven inom en ganska snar framtid.

All plast som skräpar i haven ser inte bara tråkig ut, den utgör också en livsfara för våra marina djur. Alla har säkert sett bilder på sköldpaddor och fåglar intrasslade i plast, eller hört talas om valar och större fiskar med ett antal kilo plast i magen.

För haven och djurens skull, ta med allt ditt skräp hem igen och gör vad du kan för en bättre miljö.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *